JURAT 2020

 JURAT LLARGMETRATGE

Juan Vicente Aliaga

Juan Vicente Aliaga és professor de Teoria de l’art modern i contemporani a la Universitat Politècnica de València.

El seu treball s’ha centrat en els estudis feministes, de gènere i queer, parant atenció a les representacions culturals, artístiques i polítiques de la diversitat i la singularitat sexual.

També és autor de Desde el Magreb al Máshreq. Diálogos artísticos y geopolíticos sobre el Norte de África, Oriente próximo y el mundo islámico, publicat per Cendeac, 2012; i Orden fálico. Androcentrismo y violencia de género en las prácticas artísticas del siglo XX, en Akal, 2007. 

A més, ha sigut comissari d’exposicions com Des/orden moral. Arte y sexualidad en la Europa de entreguerras, actualment a l’IVAM, València; Lea Lublin, en el Centro andaluz de arte contemporáneo, de Sevilla (2018); Gina Pane. Intersecciones, en el Musac de León (2016); Paz Errázuriz, a la Fundación Mapfre, de Madrid (2015); Rencontres Photographiques d’Arles (2017) en el  Museo Amparo, de Puebla, i el Museo de Bellas Artes, en Santiago de Chile; Genealogías feministas en el arte español: 1960-2010, en el Musac de León (2012); Claude Cahun, en Jeu de Paume, París (2011); La Virreina, en el Centre de la Imatge, de Barcelona en 2011, i en The Art Institute, de Chicago, en 2012; i En todas partes. Políticas de la diversidad sexual en el arte, en el CGAC de Santiago, en 2009.

Tatiana Sentamans

Tatiana Sentamans és Doctora en Belles arts i Professora Titular de la Facultat de BBAA de Altea. Les seues línies d’acció se centren en la pràctica artística i el pensament contemporanis. El seu interés personal per l’activisme, les vindicacions dels feminismes i la teoria cuir/queer, l’han portada a especialitzar-se en la relació de les pràctiques artístiques contemporànies amb els contextos socials, aprofundint en temàtiques i imaginaris que tenen a veure amb la construcció visual de la identitat i els marges d’actuació de les persones. És membre del col·lectiu artístic O.R.G.I.A des de 2001, i del grup d’investigació consolidat FIDEX des de 2007 (integrat en el Centre d’Investigació en Arts CIA de la UMH).

Autora de la monografia Amazonas Mecánicas: engranajes visuales, políticos y culturales (Ministeri de Cultura, 2010), ha coeditat diverses compilacions, i ha publicat múltiples articles d’investigació i capítols de llibres en revistes i editorials de rellevància (Extravío, Arte y Políticas de Identidad, Papers d’Art, IVAM, Éditions Universitaires de Dijon, Fundamentos, Bellaterra, Txalaparta, Brumaria, Barlin Libros, etc.). 

Així mateix, ha codirigit el Congreso Internacional Cuerpos/Sexualidades Heréticas y Prácticas Artísticas  i dictat més d’una vintena de conferències entre universitats, centres d’investigació i museus nacionals i internacionals, com són les seues últimes contribucions en la UV, la UPV, la UVigo, la UIMP, l’Université de Toulouse Le Mirail en Francia, la Fundación Luis Seoane de A Coruña, el MUAC en México, el IVAM en València, o el MediaLab Prado, Matadero, el CA2M o el MNCARS de Madrid.La seua activitat s’ha traduït en diversos projectes d’investigació i de comissariat, i en més de 80 participacions en exposicions i cicles amb repercussió en mitjans de rellevància com Metrópolis (tv2), El País o La Vanguardia.  La seua investigació ha sigut reconeguda amb diversos premis entre els quals destaquen el Primer Premio Nacional de Investigación Cultural Marqués de Lozoya 08 (MECD), la Mención Especial del Jurado en la modalidad de <Ensayo inédito> en la XIXª Edició Premi Espais a la Creació i a la Crítica d’Art de la Fundació Espais d’Art Contemporani de Girona (2007) o el Premio de Investigación del Consejo Social (Modalidad “Jóvenes Investigadores”) de la UMH (2013). És directora del Màster Universitari en Estudis Culturals i Arts Visuals (perspectives feministes i cuir/queer) de la UMH, activitat per la qual ha rebut Premi Museari Acción 2019, per les accions en favor de la visibilitat i els drets de la diversitat sexual.

Valeria Vegas

Valeria Vegas és llicenciada en Comunicació Audiovisual. Des del 2015 és articulista en Vanity Fair, labor que combina escrivint per a altres mitjans com El Mundo, Lecturas, Shangay o JotDown

Com a escriptora ha publicat Grandes Actrices del Cine Español, editat per 8 y medio; Ni puta ni santa. Las memorias de La Veneno, biografia en la qual es basa la sèrie dirigida per Javier Calvo i Javier Ambrossi, i en la qual participa com a guionista. El seu últim llibre és Vestidas de azul. Análisis social y cinematográfico de la mujer transexual en los años de la Transición española, editado en 2019.

Ha dirigit el documental Manolita, la Chen de Arcos, guardonat com a millor documental espanyol en el LesGaiCineMad 2016 i que recull el testimoniatge i vivències de la primera mare transsexual que va aconseguir adoptar a Espanya. En televisió ha treballat recentment en els programes El Legado i Un año de tu vida, tots dos de Canal Sur.

Actualment col·labora setmanalment en el programa radiofònic de Cadena Ser A vivir Madrid, presentat i dirigit per Macarena Berlín.

JURAT CURTMETRATGE

Anna Maria Staiano

Anna Maria Staiano va estudiar Mitjans de Comunicació i Estudis Culturals, i es va especialitzar en Producció Cinematogràfica amb un màster a Middlesex University (Regne Unit). És activista pro-sex i bisexual fa quasi 30 anys i ha rebut el Bi Cake Award pel seu activisme bisexual al Regne Unit en 2003.

Des de l’any 1995, ha produït diversos curs i migmetratges queer com: Transexpace, Choose Your God/ess, The Fragile Skin; peces de vídeo-art feminista com Rompiendo el techo de cristal, Solitaire, Confinement Rap, i documentals com The Other Other, que han participat en nombrosos festivals internacionals, exposicions i esdeveniments feministes i LGTBQI+.

Des de 2008 co-dirigeix a València La Erreria (House of Bent), que s’hi dedica a difonde l’art queer i ex-cèntric. La seua vessant eclèctica i experimental inclou processos col·laboratius, performance, cinema i vídeo-art, música, escultura corporal i la publicació de llibres bilingües amb enfocament feminista i queer: Impure, Transexpace, Ecogénero X.

La Erreria (House of Bent) és guardonada amb el Premi Musearien 2020.

Guillem Montoro

Guillem Montoro és tècnic superior d’Igualtat de Gènere, polític i activista social. La seua trajectòria activista abasta els últims 10 anys, quan va iniciar el seu activisme pels drets LGTB+ en Lambda, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, familiar i de gènere, així com en diverses entitats socials que treballen pels drets de col·lectius vulnerables.

Ha sigut coordinador de diferents grups de jóvens trans en entitats com Fundación Daniela, on va oferir acompanyament en itineraris trans-específics, i és membre independent del Grup Jove de FELGTB. A més, participa en el Grup de Recerca en Educació i Diversitat LGTBIQ+ de la Universitat de València.

A principis de 2018 es va convertir en el primer home trans visible a ocupar un lloc de responsabilitat política de l’Estat espanyol, ja que va formar part de la corporació de l’Ajuntament de Paiporta, la seua localitat natal. Eixe mateix any va publicar la seua primera novel·la juvenil I si fores tu?, sobre assetjament escolar i realitat LGTB+ en l’entorn educatiu.

Actualment treballa com a tècnic d’Igualtat en el servei ORIENTA: l’Oficina Integral LGTBI de la Generalitat Valenciana.

Mar Ortega

Mar Ortega és activista feminista i LGTBI, no binària. Amb una trajectòria diversa, en els últims 25 anys ha estat vinculada a l’activisme i les ONG. Gràcies a açò té un ampli coneixement del teixit social i polític. Ha treballat en diferents àmbits relacionats amb els drets humans com són la  diversitat sexual i de gènere, VIH, els delictes d’odi, migracions, dona, salut mental, etc.

Ha sigut coordinadora general de Lambda i en l’actualitat és vocal de feminismes en l’executiva de la FELGTB. En l’any 2008 Lambda li atorga el premi Margarida Borràs per la seua trajectòria com a activista en l’àmbit local i estatal.

Ara treballa com a tècnica d’Igualtat i com a assessora i formadora en temes de gènere i de diversitat sexual. Amant de la cultura, ha sigut jurat en diferents festivals de cinema, art i cultura, i assessora en festivals de cultura diversa.

Inquieta, desobedient i compromesa, ha participat en algunes de les grans fites de l’activisme d’aquest país. Orgullosa del seu activisme, creu fermament que amb treball és possible millorar la vida de moltes persones.